Reistips

Zo maak je de mooiste reisfoto’s met je telefoon

Vind jij het ook zo leuk om jaloersmakende reisfoto’s te delen op social media of maak jij de perfecte foto voor in je online fotoboek? Ik ben dol op het maken van foto’s op reis. Soms ben ik zo gefocust op het maken van een mooie foto dat ik even vergeet te genieten van het moment. Ik vergeet wel eens dat het niet gaat om de foto’s, maar om de herinneringen die je maakt. Toch is het heel gaaf om mooie foto’s van je reis terug te kunnen kijken op een regenachtige dag thuis op de bank. Zal ik je een geheimpje vertellen? Ik maak al mijn reisfoto’s gewoon met mijn telefoon. Hoe ik dat doe? Dat lees je hier!

Focus op het juiste punt

De camera op je smartphone stelt automatisch scherp. Dit lijkt erg handig, maar dat is het niet altijd. Soms stelt je telefoon het verkeerde onderwerp scherp of is het licht niet goed genoeg, waardoor hij het lastig vindt om te focussen. Je kunt je telefoon hierbij helpen door op het scherm te tikken op het onderwerp van de foto. Het vierkantje dat je dan te zien krijgt, is het focuspunt.

Als je meerdere foto’s vanuit dezelfde positie wil nemen, kun je het focuspunt vastzetten door je vinger net iets langer op het scherm te houden. Je krijgt dan een melding AE/AF-vergrendeling. Om deze weer weg te halen, tik je op een willekeurig punt op je scherm.

Voorkom een scheve horizon

Ik maak vaak foto’s waarbij de horizon niet recht is, het blijft lastig om een foto te maken die perfect recht is. Het raster kan je hier goed bij helpen, ook wel ‘hulplijnen’ of ‘grid’ genoemd. Met een raster kun je de lijnen gemakkelijk langs de horizon leggen, waardoor je geen scheve foto’s meer maakt!

Denk aan de regel van derden

De wat?! Misschien heb je nog nooit van de regel van derden gehoord, maar met deze regel zorg je ervoor dat je foto spannend wordt. Het punt is om het onderwerp van je foto niet in het midden van de foto te zetten. De beste punten van een foto zijn de lijnen of de kruispunten hiervan, dus probeer je onderwerp op een van deze punten te zetten – handig is om hierbij weer het raster te gebruiken!

Wees origineel

Probeer eens anders te denken om een creatieve, originele foto te maken. Maak bijvoorbeeld eens een foto vanuit een originele hoek, speel met het licht, maak eens een vierkante foto, hou je niet aan de regel van derden, maak eens een foto horizontaal wanneer je hem gewoonlijk verticaal zou maken of wees eens creatief met de omgeving – op de foto hieronder gebruikte ik de takken als kader.

Maak eens een foto met de HDR-modus

Wanneer je een foto maakt in de HDR-modus maakt de camera niet één, maar drie foto’s. De camera gebruikt bij alle drie de foto’s een andere belichting. Deze drie foto’s plakt hij op elkaar, waardoor het beste van elke foto gebruikt wordt. Het eindresultaat is gedetailleerder dan een normale foto, maar er zit ook een nadeel aan het gebruik van de HDR-modus. Wanneer je een heel klein beetje met je telefoon beweegt, kloppen de drie foto’s op elkaar niet meer – stilhouden is een must!

Speel met de diepte en gebruik natuurlijke lijnen

Wanneer er iets op de voorgrond van je foto staat, is de foto spannender. Af en toe kun je dit gebruiken om de foto meer tot leven te brengen. Kijk ook eens naar de lijnen die je in of rondom je onderwerp tegen komt. Hier kun je het accent op leggen met je foto, waardoor je foto sneller bijzonder is.

Verboden: inzoomen met je telefoon

Inzoomen met je telefoon maakt je foto er echt niet mooier op, tenzij je een smartphone hebt met een dubbele camera. Heb je een smartphone met een enkele camera? Probeer het inzoomen met je telefoon te vermijden en zoom in door simpelweg een paar stappen dichter naar het onderwerp te lopen.

Dit waren mijn reisfoto tips voor jou. Heb jij nog toffe foto tips voor mij? Laat het weten in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *