Persoonlijk

Wat ik van het reizen heb geleerd

Reizen. Wat is het toch leuk! Ik heb inmiddels best veel leuke reizen gemaakt en super veel dingen gezien, gedaan en meegemaakt – leuke en minder leuke dingen. Reizen is misschien wel het leukste wat er is. Nieuwe culturen ontdekken, mensen leren kennen, je klein voelen naast gigantische bouwwerken of in een groots landschap. Naast dat reizen gewoon super leuk is, leer je er ook ontzettend veel van! Reizen heeft me veel gebracht – ik heb er veel van geleerd. Wat ik tot nu toe van het reizen heb geleerd lees je in deze blog!

Hoe mijn leven er uit had kunnen zien als mijn wieg ergens anders had gestaan

Ik heb genoeg dingen gezien die me hebben laten inzien hoe goed wij het hier in Nederland hebben en hoe ongelooflijk blij en dankbaar wij daarvoor moeten zijn. Had mijn wieg in Gambia of Tanzania gestaan, had ik misschien niet elke dag te eten gehad, had ik geen eigen bed om in te slapen, kon ik niet buitenspelen omdat ik mijn ouders moest helpen op het land en had ik misschien wel niet naar school gegaan. Als – bijna – juf vind ik het heel belangrijk om mijn leerlingen iets mee te geven over het leven aan de andere kant van de wereld. Ik vind het belangrijk dat mensen zich af en toe bewust zijn van het feit dat hun leven er ook heel anders uit had kunnen zien.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe ongelooflijk slim de Maya’s waren

Want dat waren ze. Echt heel slim.

Hoe deze waarzegger in Gambia het bij het rechte eind had

Ja ik hoor je al denken. Wat zweverig. Ik geloof helemaal niet in dat gedoe. Nou, ik zal je vertellen: ik geloofde er ook niet in. Maar dat is na deze ervaring wel drastisch veranderd. Deze waarzegger voorspelde niet dat ik een gelukkig leven zou hebben met een man die van me hield en ik 80 jaar oud zou gaan worden en blablabla – de algemene dingen die van iedereen van toepassing zouden kunnen zijn. Nee. Deze waarzegger van 97 jaar oud wist veel dingen over mij te vertellen die hij echt niet kon weten. Hij las mijn hand en vertelde dingen die je niet aan de buitenkant kunt zien. Zo bizar, maar echt de werkelijkheid!

Dat bavianen slimme beesten zijn

Ze kunnen je tent open ritsen, je tas open ritsen én je toilettas. Vervolgens zijn ze zo slim om alle medicijnen en make-up als snoepjes te zien en slaapzakken en kleding als speelgoed. Ja. Zo slim zijn ze!

Hoe sigaren worden gemaakt

Je kunt natuurlijk niet op Cuba zijn geweest zonder een bezoek te brengen aan een sigarenfabriek. Zo kun je ook niet in Sri Lanka zijn geweest zonder een bezoek aan een theeplantage, bij de Kilimanjaro zonder een bezoek aan een koffieplantage, in Vietnam zonder een bezoek aan een rijstveld en in Mexico zonder een bezoek aan een plek waar ze hoeden maken.

Dat je dankbaar moet zijn met alles wat je hebt

Dat er altijd water uit de kraan komt. Dat je warm kunt douchen. Dat er een ziekenhuis in de buurt is. Dat er wegen zijn van asfalt. Dat je een bed hebt met een lekker matras. Dat je de kachel aan kunt doen als je het koud hebt. Dat er altijd eten op tafel staat. Dat alle kinderen naar school kunnen gaan…

Hoe feller de kleur van een dier, hoe giftiger het dier is

Zie je een hele mooie, gifgroene kikker? Of een fel gekleurde slang? Extra opletten dus!

Dat je ook op andere manieren kunt roeien dan wij normaal gesproken doen

Met je voeten bijvoorbeeld. Of met de roeispanen gekruist…

Dat niet alles gaat zoals je gepland had

Je moet flexibel zijn. Pech met de bus kan zo een paar uur duren, mensen zijn vaak niet zo van de tijd als wij in Nederland, afspraken worden niet nagekomen of de trein vertrekt niet omdat er geen machinist is. Het kan allemaal, dus wees flexibel, maak je niet druk en geniet – je bent immers op reis!

Ik kan nog wel meer dingen opnoemen die ik van het reizen heb geleerd, zo leer je jezelf kennen, wordt je zelfstandiger en leer je je grenzen kennen. Het allerbelangrijkst wat ik van het reizen heb geleerd: reizen is mega leuk! Ik ben heel nieuwsgierig wat jij van het reizen hebt geleerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *