Azië,  Vietnam

Vietnam | Hoe kom ik veilig aan de overkant?

In Vietnam heb je brommertjes. Heel veel brommertjes. Met heel veel mensen erop. Ouders brengen graag hun kinderen naar school op één brommer. In Ho Chi Minh city – ook wel Saigon genoemd en de hoofdstad van Vietnam – rijden 5 miljoen brommers, dag en nacht. Er zijn weinig verkeersregels. Iedereen rijdt kris kras door elkaar heen. Verkeer van rechts heeft geen voorrang en de regel ‘korte bocht voor de lange bocht’ kennen ze ook niet. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Oversteken in Vietnam kan een hele opgave zijn, daarom vertel ik je hier de do’s & don’ts, zodat oversteken in Vietnam een eitje wordt!

Zoek een rustig plekje

Ga niet proberen over te steken op een kruispunt. In Nederland is dat al niet handig en in Vietnam al helemaal niet!

Een rustig plekje ga je niet vinden

Eigenlijk had ik hier boven beter kunnen zeggen ‘zoek geen rustig plekje’. Het is altijd druk in Vietnam. De brommertjes rijden dag en nacht. Ga niet wachten tot het rustig wordt, want dat zal niet gebeuren.

Gewoon doen

De mensen op de brommer gaan niet stilstaan, zodat jij rustig kunt oversteken. Stoplichten zijn er bijna niet. Zebrapaden zijn er wel, maar dat zijn gewoon leuke strepen op de weg. Dus, je moet gewoon gaan oversteken. Gewoon lopen. Gewoon gaan. Als je wel een stoplicht ziet, moet je goed opletten. Verkeerslichten in Vietnam tellen af tot het groen wordt, maar het verkeer begint de laatste vijf seconden dat het rood is al te rijden.

Rustig lopen

Zoals ik al zei, gewoon gaan oversteken. In een rustig tempo. De mensen op de brommer zien je lopen en gaan om je heen. Ja. Echt. Ze gaan om je heen. Ga niet ineens rennen of harder lopen, want dat is onverwacht en daar houden ze geen rekening mee. Je moet zorgen dat je voorspelbaar bent en dat ben je als je op een normaal tempo loopt.

Niet stilstaan

Niet. Doen. Blijf rustig lopen. De brommers gaan om je heen.

Maak oogcontact

Zodat je zeker weet dat diegene op de brommer je ziet en jij kan inschatten of hij daadwerkelijk om je heen gaat.

Maak een stopteken

Dit hoeft niet, maar kan wel helpen. Lopen met je hand gestrekt als stopteken. Het klinkt een beetje gek, maar doe het maar gewoon.

Pas op voor auto’s en bussen

Deze kunnen namelijk niet zo makkelijk voor je uitwijken of om je heen manoeuvreren.

Zie je het niet zitten?

Tja. Ik kan moeilijk zeggen: ‘doe het niet’, want je zult toch een keer moeten oversteken. Wat wel kan helpen is om een local te volgen. Loop met diegene mee of volg hem/haar, dan zit je altijd goed! En oefening baart kunst, na een paar keer is het helemaal niet meer eng.

Succes met oversteken in Vietnam! En pas op wanneer je weer in Nederland bent, want hier werken deze trucjes niet 😉 Even omschakelen dus! Ben je na het lezen van deze blog benieuwd hoe het verkeer in Vietnam eruit ziet? Ga naar mijn Facebook pagina, daar zal ik een filmpje plaatsen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *