Europa,  Nederland

Texel | 7 tips voor het ultieme vakantiegevoel in eigen land

Schapen, veel Texelse producten, zeehonden, uitwaaien op het strand en vooral veel gezelligheid. Texel is zonder twijfel mijn favoriete Waddeneiland! Er is op Texel veel te doen en wanneer ik op Texel ben krijg ik altijd het ultieme vakantiegevoel. Heerlijk een dagje of een nachtje weg en ik ben weer helemaal uitgerust. Texel is in 2016 niet voor niets door de Lonely Planet uitgeroepen tot een van de mooiste bestemmingen van Europa! In deze blog deel ik mijn Texeltips!

Garnalen & zeehonden

Vanuit de haven van Oudeschild vertrekken dagelijks verschillende vissersboten waarmee je een tochtje kunt maken om garnalen te vissen en zeehonden te spotten. Het boottochtje over de Waddenzee duurt gemiddeld 2 uren. Er wordt gevist op garnalen, maar ook krabben, zeesterren en andere vissen worden gevangen. De vangst komt terecht in bakken op het dek en de schipper legt je graag uit wat er allemaal gevangen is. Natuurlijk wordt er ook geproefd en wanneer je een beetje mazzel hebt zie je ook zeehonden!

 

 

 

 

 

 

 

 

Winkelen in Den Burg

Den Burg is het leukste dorpje van Texel met de meeste winkels en gezellige terrasjes. Een uurtje gezellig winkelen en daarna bijkomen op een terrasje is hier perfect!

Schelpen zoeken op het strand

Je kunt niet naar Texel gaan zonder het strand te bezoeken. Ga even lekker uitwaaien op het strand, bijvoorbeeld op het strand bij Ecomare. Hier kun je ook heel leuk door de duinen wandelen en lekker lunchen bij Paal 17. Je kunt ook een wandeling maken op het strand bij de vuurtoren en misschien vind je het leuk om het iets hogerop te zoeken, want de vuurtoren is namelijk toegankelijk voor publiek. Het is trouwens de enigste vuurtoren in Nederland waar je aan drie kanten over de zee uitkijkt.

Zeehonden opvang

Als je dan toch een leuke wandeling maakt over het strand bij Paal 17, is een bezoekje aan Ecomare ook een leuke tip. Ecomare is een zeehonden opvang, hier kun je zeehonden, bruinvissen en andere zeedieren bekijken en leer je van alles over over het leven in de Waddenzee. Elke dag kun je als bezoeker meekijken als de dieren worden gevoerd en vertelt de verzorger over het leven van de dieren.

Trappen in de wind

Huur een fiets op Texel (of neem je eigen fiets mee) en fiets het eiland rond! Ik vind het altijd leuk om een dagje te fietsen door de duinen en door het bos. Iets drinken onderweg, even wandelen op het strand, lekker lunchen en even winkelen in een dorpje. Gewoon gezellig!

 

 

 

 

 

 

 

 

Texel van bovenaf

Ben je stoer, heb je geen hoogtevrees en heb je zin in een avontuur? Ga dan parachute springen! Je kunt hier op Texel en tandemsprong maken, maar ook als je al vaker hebt gesprongen of een cursus parachutespringen wilt doen, kun je hier terecht. Ik durf het niet, maar misschien jij wel!

De Koog

De Koog is een dorpje op Texel en is prima om even doorheen te lopen, maar verder vind ik het centrum van de Koog niet zo leuk. Ik raad je dan ook niet aan hier heel lang naar toe te gaan

Eten & zo

  • Paal 17 bij Ecomare – voor een lekkere lunch met uitzicht op het strand
  • Compagnie in de haven van Oudeschild – vooral de saté schijnt hier lekker te zijn…
  • De Rog in de Cocksdorp – dit eetcafé is vanaf 16:00 uur geopend
  • Freya in Den Burg – ruim van tevoren reserveren!
  • De Luwte in Den Burg
  • Eilandkeuken in Den burg – een restaurant met veel vis
  • Kaap Noord aan het strand van De Cocksdorp – hier at ik toen ik vorige week op Texel was en ik vond het lekker!

 

 

 

 

 

 

 

 

Tot slot

Als laatste nog een tip voor als je met de auto naar Texel komt. Op veel plaatsten op Texel is het betaald parkeren, maar je kunt ook een Texel vignet kopen. Tegenwoordig is dit een online vignet die je thuis alvast kunt kopen, maar ook bij een parkeerautomaat kun je dit vignet krijgen. Je kunt kiezen uit een dagkaart voor €7,50 en een weekkaart voor €15,-. Met deze kaart kun je overal op Texel parkeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *