Azië,  Sri Lanka

Sri Lanka | De mooiste tempel ruïnes in Polonnaruwa

Polonnaruwa is net als Anuradhapura een van de oude koningssteden van Sri Lanka. Polonnaruwa ligt in het oosten van Sri Lanka en is vooral bekend vanwege de oude historische stad. Deze stad was honderden jaren geleden de tweede stad van Sri Lanka en het land werd vanuit deze stad geregeerd. Nu is het een ‘stad’ vol met oude tempels, stoepa’s, oude Boeddhabeelden en ruïnes. Polonnaruwa heeft de mooiste ruïnes en tempels van Sri Lanka! Hoe je deze het leukst en het gemakkelijkst kunt bezoeken? Op de fiets!

Tenzij je echt van wandelen houdt, raad ik je aan om Polonnaruwa op de fiets te verkennen. De tempels, stoepa’s en Boeddhabeelden in Polonnaruwa liggen namelijk redelijk ver uit elkaar en we zijn natuurlijk niet voor niets Nederlanders 😉 

Over het algemeen ben ik geen grote fan van oude dingen en ruïnes, maar Polonnaruwa vond ik toch wel erg gaaf! Zonder plan, route of kaart zijn wij op de fiets gesprongen en hebben wij door de historische stad gefietst. Ik weet de namen van alle ruïnes die ik heb bezocht niet, maar drie namen zijn blijven hangen en deze moet je zeker bezoeken!

Vatadage

Deze ronde tempel valt gelijk op tussen de andere ruïnes als je er langs fietst. Vanaf verschillende kanten kun je de Boeddhabeelden in het midden van de tempel zien. Daarnaast zijn de details op de trap, de grond en de muren nog erg mooi!

Gal Vihara

Voor mij was dit het hoogtepunt van Polonnaruwa! Deze vier Boeddhabeelden zijn rechtstreeks uit de rots gehakt en zijn samen een bijzonder, indrukwekkend gezicht. De staande boeddha is zeven meter hoog en de liggende boeddha is wel veertien meter lang.

Bij de Gal Vihara is ook een soort tempeltje in de rots. Aan de linker- en rechterkant hiervan zie je, als je goed kijkt, enkele vage muurschilderingen. Als je het niet weet, loop je er zo voorbij, maar gelukkig was er een lieve, oude meneer die even een gesprekje met me aanknoopte en hele verhalen hield over de Gal Vihara. In het tempeltje was op het moment dat ik er was een monnik die mensen aan het zegenen was. Men kreeg van de monnik een wit touwtje om hun pols geknoopt en werden op deze manier gezegend. En ook wij waren welkom, dus dat spontaan en daarom even extra leuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 22 december 2018 bezocht ik Polonnaruwa en de Gal Vihara en ik heb het witte touwtje nog steeds om! Inmiddels is hij grijs geworden, maar ik ben benieuwd hoelang hij het nog gaat volhouden 😉

Rankot Vihara

Dit is een grote stoepa die er nog erg mooi uit ziet. Hij is 54 meter hoog, dus je kunt hem bijna niet missen. Het schijnt dat dit de grootste stoepa van Polonnaruwa is en de vierde grootste stoepa van Sri Lanka.

Info & Tips voor je bezoek aan Polonnaruwa

  • Ik huurde mijn fiets bij mijn hotel, maar er zijn op veel plekken fietsen te huur.
  • Je entreeticket voor de historische stad moet je kopen bij het Archeologisch museum, dus niet bij de entree van de stad.
  • De entree kost ongeveer 3500 LKR, oftewel €18.
  • Neem sokken mee. Bij sommige tempels of ruïnes moet je je schoenen uit doen en de tegels kunnen soms erg heet zijn!
  • Zorg dat je knieën en schouders bedekt zijn wanneer je een tempel binnengaat. Ik nam een knoopbroek mee, die ik om mijn korte broek heen kon knopen.
  • Bezoek de historische stad in de ochtend, want dan is het minder warm!

Na je bezoek aan de oude stad kun je er voor kiezen om te relaxen bij het hotel, maar het is ook erg leuk om in de omgeving van Polonnaruwa nog een fietstochtje te gaan maken. Fiets bijvoorbeeld langs het grote meer en sla een keer linksaf om door de dorpjes en langs de rijstvelden te fietsen. Als je zonder gids gaat fietsen, raad ik je aan dezelfde route weer terug te fietsen. Wie weet zie je aan het eind van de dag nog een olifant bij het meer! Ik had de mazzel dat er olifanten onderweg waren en gingen badderen in het meer.

Dineren bij Jaga Food

Na al dat fietsen heb je vast trek gekregen! In Polonnaruwa is niet veel te beleven en een restaurantje kon ik ook niet echt vinden, behalve het restaurant van het hotel. Ik zocht op Tripadvisor naar een leuk restaurant en kwam Jaga Food tegen. Ik had geen idee wat voor soort restaurant het was, behalve dat het erg leuke en goede recensies had gekregen. We gingen hielden een tuktuk aan en reden in een kwartiertje naar het restaurant dat erg afgelegen ligt. Wat is dit een bijzonder restaurant! We werden erg gastvrij ontvangen, mochten een kijkje nemen in de keuken, kregen een kleine rondleiding door de tuin waar ze veel groente verbouwen en hebben een leuk gesprek gehad met de eigenaar. We waren lang de enige in het restaurant, maar dat was niet ongemakkelijk en helemaal niet erg.

Op het eten wachten is hier ook helemaal geen straf, want het plafond en de muren staan vol met bedankjes en kleine verhaaltjes van de gasten. Als je goed zoekt zie je ook enkele Nederlandse verhaaltjes en als je nog beter zoekt, zie je misschien Reissmurf wel op het plafond staan!

Na het voorgerecht kregen we het hoofdgerecht geserveerd: allemaal kleine schaaltjes met lokale gerechtjes, groente, rijst en papadum. Dit werd gezellig in het midden gezet en we hebben er lekker van gesmikkeld. We hadden geen idee wat we te eten zouden krijgen, maar het leuk om zoveel lokale gerechtjes te proeven en was, behalve leuk, ook erg lekker! En je hoeft je geen zorgen te maken over hoe je weer bij je hotel in Polonnaruwa komt, want de eigenaar brengt je met liefde met zijn tuktuk (tegen een kleine vergoeding) terug naar je hotel.

 

 

 

 

 

 

 

 

De historische stad van Polonnaruwa moet je gezien hebben tijdens je reis door Sri Lanka. Ik hoop dat je net zo van Polonnaruwa geniet als ik heb gedaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *