Azië,  Sri Lanka

Sri Lanka | 1200 treden naar de top van de Sigiriya rots

De Sigiriya rots – ook wel de Leeuwenrots genoemd, is net als thee, de olifanten en het surfen een bekende trekpleister in Sri Lanka. Klim je mee naar de top?

Geschiedenis

De Sigiriya rots is niet zomaar een rots. In de vierde eeuw na Christus liet koning Kasyapa een paleis bouwen bovenop de Sigiriya rots. De koning had zijn vader vermoord waarop de broer van de koning naar India vluchtte. Koning Kasyapa liet zijn paleis bovenop de Sigiriya rots bouwen, omdat dit een veilige plek leek. Halverwege de rots kwam een doorgang in de vorm van een leeuw, waar nu alleen de poten nog van te zien zijn. De leeuw bewaakte het paleis, maar de broer van koning Kasyapa nam wraak en nam het paleis in, waarop koning Kasyapa zelfmoord pleegde.

Naar de top van de rots

Je bezoek aan de Sigiriya begint met de tuinen die om de rots heen liggen. Met je toegangskaartje kun je ook een bezoek brengen aan deze tuinen, maar vrijwel iedereen loopt gelijk door naar de rots. Als je richting de rots loopt, heb je een mooi uitzicht op de rots.

Er zijn veel locals die graag een bezoek brengen aan de rots. Sowieso zijn er bij veel bezienswaardigheden in Sri Lanka veel locals te zien. Althans, toen ik er in de kerstvakantie was. Dit was bij de Sigiriya rots ook het geval en dit is geen aanrader in de kerstperiode, want wat was het druk! Ik was helemaal klaar voor een pittige klim naar de top, maar ik heb meer stil gestaan dan ik gelopen heb. Het was stap voor stap naar de top met heel veel wachten ertussen… het duurde nog langer dan de rij voor een attractie bij de Efteling 😉

Maar desalniettemin kwam ik uiteindelijk op de helft waar verschillende fresco’s op de muur te zien zijn. Deze fresco’s beelden 22 meisjes/vrouwen uit en zijn nog erg goed te zien. Foto’s maken is helaas verboden, dus je zult er zelf een keer heen moeten om ze te zien 😉

Onderweg kom je ook langs de spiegelmuur. Ik verwachtte hierbij iets heel speciaals, maar ik zag niet meer dan een gewone, oranje muur… Toch schijnt het dat de muur vroeger zo glansde dat je jezelf erin kon zien.

Wanneer je bijna bij de top bent, kom je op een groot plateau. Ook wel het Leeuwenplateau genoemd, omdat hier vroeger de leeuw stond om het paleis te beschermen. Tegenwoordig zijn hier alleen nog de poten van te zien en loop je tussen de poten door (de Leeuwenpoort) op weg naar het laatste stuk van de beklimming!

Beloning

En dan ben je er! Op de top van de Sigiriya. En je wordt beloond! Wat een fantastisch uitzicht. Hier zijn ook de ruïnes van het paleis te zien, zo zie je nog het zwembad, de troon en de slaapkamers, maar het uitzicht vond ik veel leuker 😉

Tips & Info

  • Je betaald ongeveer €25 voor een entreekaartje.
  • Ga vroeg in de ochtend of laat in de middag. Het is dan nog niet zo heel warm en je hebt een kleinere kans op file-lopen.
  • Neem water mee, bijvoorbeeld in een Flaske Bottle. Deze hippe fles houdt je water 24 uur koel óf 12 uur warm!
  • Trek goede, stevige schoenen aan.
  • Als je last hebt van hoogtevrees raad ik het beklimmen van de Sigiriya af. Het is hoog (ja echt) en je kunt door de traptreden heen kijken, waardoor je nog eens geconfronteerd wordt met de hoogte.
Sla tijdens je bezoek aan Sri Lanka de Sigiriya zeker niet over! Wanneer je geen zin hebt om de Sigiriya te beklimmen… naast de Sigiriya ligt ook een rots die goedkoper is om te beklimmen en een stuk lager is! Veel plezier!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *