Afrika,  Senegal

Senegal | Een dag in Dakar

Ook Reissmurf gaat wel eens een weekje op strandvakantie. Gewoon lekker niksen, zwemmen in de zee, een dik boek lezen – of twee of drie -, bruin worden, lekker eten en thuis komen met een koffer vol zand. Heerlijk toch? Toch moet er ook een dagje iets ondernomen worden, want een heeeele week stilzitten, is toch net iets te veel van het goede. Zo was ik in Senegal aan de kust en besloten we dat het leuk zou zijn om een dagje naar Dakar te gaan. Dus gingen we het hotel uit, op zoek naar een lokale tourguide, legden we uit wat we graag wilden doen en gaan met die banaan! Wil je weten wat we hebben gedaan en hoe het was? Lees dan snel verder!

Sightseeing Dakar

Dakar is een grote, drukke, typisch Afrikaanse stad met veel verkopers, drukke markten, toeterende auto’s en bedelaars. In Dakar wonen ongeveer drie miljoen mensen, dus misschien kun je je er iets bij voorstellen. Dakar heeft niet veel bezienswaardigheden, maar toch is het leuk om hier een paar uurtjes te zijn. Wij bezochten een kathedraal, het paleis van de president en de grote moskee die gelijk is aan de moskee in Casablanca, Marokko – zie je de gelijkenis? 😉

Dakar – Senegal
Casablanca – Marokko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarna liepen we over de grootste markt van Dakar. Verzin maar iets geks en hier kun je het kopen! Het letterlijke hoogtepunt van Dakar was het monument van de Afrikaanse Renaissance. Dit 50 meter hoge bouwwerk staat op een heuvel, is gemaakt in 2010 en toont een Afrikaans gezin met een vrouw en een man met een kindje op de arm die richting de zee wijst. Klim de 200 treden omhoog en je hebt een prachtig uitzicht over Dakar en de Atlantische Oceaan.

Zandhappen bij de finish van de Parijs-Dakar rally

Na ongeveer een uur rijden vanaf het centrum van Dakar ben je bij het roze meer, ook wel Lac Rose of Lac Retba genoemd. Hier eindigde de Parijs-Dakar rally in 2007 en hier heb je de mogelijkheid om in een jeep of op een quad een stukje van deze rally te rijden door de duinen van de Atlantische Oceaan. Wij konden niet kiezen tussen de jeep en een quad, dus hebben we het maar allebei gedaan – je bent er tenslotte maar één keer 😉 Achterin de jeep scheurden we over de zandduinen, hobbelden we van links naar rechts en hadden we af en toe onze mond vol zand, maar gaaf was het zeker! Het laatste stuk ging over het strand, heerlijk met de wind in de haren en een felblauwe zee aan de rechterhand. Een liedje van Bob Marley heb ik er maar in mijn hoofd bij gedacht en toen was het tropische gevoel compleet 😉

Na de lunch aan het roze meer, wat rond lunchtijd nog niet echt roze was, was het tijd om op de quad te stappen. We maakte ongeveer het zelfde ritje als met de jeep, maar dat mocht de pret niet drukken – ik had helemaal geen tijd om om me heen te kijken 😉 Ik had nog nooit op een quad gereden en vond het stiekem best stoer, vooral het rijden op een stukje van de route van de Dakar rally!

Het roze meer

Zoals ik net al aangaf lunchte ik naast het roze meer, achter de duinen van de oceaan. Het roze meer was tijdens de lunch nog niet echt roze, maar aan het eind van de middag kleurt het meer steeds meer roze. Ik was er rond drie uur en tot mijn verbazing was het meer echt roze! Het meer is erg zout en door de stand van de zon kleurt het water in het meer roze. Lokale mensen zijn hartstikke druk met het winnen van zout. In houten bootjes werken ze 8 uren op het meer om het zout van de bodem van het meer te slaan. Na 8 uren hard werken is hun bootje vol en is het de taak van de vrouwen om het zout uit het bootje te halen en op een bult te gooien. Ik was vooral verbaast over het roze meer en kon mijn ogen er niet vanaf houden… een roze meer, zo bijzonder!

Dit was mijn dag in Dakar en omgeving. Het is een aanrader! Ben je van plan om ook te gaan? Neem dan niet de nieuwe Highway, maar rij door de dorpjes naar Dakar. Dit is zoveel leuker en zo zie je veel meer van het leven in Afrika!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *