Lifestyle & Reistips,  Recepten

Recept | Zuid-Afrikaanse chakalaka

In de zomer van 2016 was ik twee weken in Zuid-Afrika. Met een groep jongeren ontdekte ik het vrijwilligerswerk en samen deden we verschillende leuke activiteiten, waaronder een kookles! Bij Zuid-Afrika denk je misschien al snel aan de braai, maar ook Chakalaka is een typisch Zuid-Afrikaans gerecht en dit leerde ik tijdens de kookles maken. Chakalaka is een groentegerecht en heel lekker om te eten met brood!

Eigenlijk is Chakalaka een pittig gerecht, maar tijdens de kookles lieten we de pepers links liggen en toch werd het een heerlijk gerecht. Ben jij wel dol op pittig? Zet dan – naast alle andere ingrediënten – ook een pepertje op je boodschappenlijstje.

Ingrediënten (voor vier personen)

  • 2 uien
  • twee teentjes knoflook
  • 3 grote wortelen
  • 250 gram bloemkoolroosjes
  • 1 paprika
  • 500 gram witte bonen in tomatensaus
  • een eetlepel kerriepoeder
  • theelepel basilicum
  • 2 tomaten
  • 20 ml olijfolie
  • 20 ml water
  • peper en zout
  • en eventueel dus een pepertje – of twee

Hoe maak je het

Verhit de olie en bak de ui, paprika, knoflook samen met de kerriepoeder en eventueel een pepertje. Laat dit op een laag vuurtje 4 minuten sudderen.

Voeg de wortelen, tomaatjes en de bloemkoolroosjes toe en meng het goed met de rest. Laat dit op een laag vuur ongeveer 15 minuten koken.

Hierna kun je witte bonen in tomatensaus toevoegen en eventueel basilicum, peper en zout. Laat het pruttelen tot de groenten gaar zijn!

Je kunt Chakalaka warm, lauw of koud eten, maar net wat je lekker vindt! Ik vind het heerlijk met brood, maar je kunt het ook eten met rijst of aardappelpuree en je kunt het als salade serveren bij bijvoorbeeld kip.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *