Azië,  Thailand

Praktische tips voor je reis naar Thailand

Thailand is een populaire reisbestemming in Azië voor allerlei soorten reizigers. Van backpackers tot mensen die graag een groepsreis maken. Thailand is zo populair, omdat het een heel divers land is. Je vindt er prachtige stranden, mooie natuur en gave steden en schitterende tempels. In dit artikel vertel ik je wat de beste reistijd is voor Thailand, welk visum je nodig hebt en wat je beter niet kunt doen als je in Thailand bent.

Reisroute

Ik begon mijn reis door Thailand in Bangkok en ben vanuit Bangkok via Kanchanaburi naar het noorden gereisd. Vanuit Chaing Mai nam ik de nachttrein terug naar Bangkok. Veel mensen gaan daarna door naar de witte stranden en de felblauwe zee in het zuiden van Thailand. Helaas heb ik dit niet gedaan, want wat zien de foto’s van Surat Thani, Koh Pangan en omgeving er altijd mooi uit!

Waar ligt Thailand?

Thailand ligt in Azië ongeveer rechts van India en onder China. Thailand heeft vier aangrenzende buurlanden: Cambodja, Laos, Maleisië en Myanmar.

De beste reistijd

In Thailand is het over het algemeen altijd rond de dertig graden en de lucht is meestal vochtig. Je kunt Thailand het gehele jaar door bezoeken, maar in de zomermaanden moet je rekening houden met veel regen. De beste tijd om Thailand te bezoeken is dan ook in het droge seizoen van december tot en met april.

Tijdsverschil

In Thailand is het gedurende de wintertijd zes uur later dan hier in Nederland. In de zomertijd is het vijf uur later.

Money money money

In Thailand betaal je met de Thaise Bath. Op veel plekken in Thailand kun je pinnen (vergeet niet je bankpas om te zetten naar Azië!), maar een beetje cash mee is natuurlijk nooit verkeerd. Één euro is ongeveer 38 Thaise Bath.

Visum

Je hebt voor Thailand geen visum nodig als je korter dan 30 dagen in Thailand wilt verblijven. Je krijgt dan bij aankomst in Bangkok een stempel voor een visumvrije toegang. Wanneer je Thailand over land binnenkomt, krijg je dezelfde stempel alleen is deze maar 15 dagen geldig. Mocht je langer in Thailand willen blijven, moet je voorafgaand aan je reis een visum aanvragen. Je paspoort moet na vertrek uit Thailand nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Vaccinaties

Vaccinaties zijn voor je reis naar Thailand niet verplicht. Wel wordt een vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aangeraden.

Vliegtijd naar Bangkok

Een rechtstreekse vlucht naar Bangkok duurt ongeveer 12 uren.

Nationale feestdagen

In Thailand kent men vele feestdagen. Ik houd het voor dit artikel bij de feestdagen die voor het hele land gelden.

 • 1 januari – nieuwjaarsdag. Het westerse nieuwjaar wordt alleen in de grote steden kleinschalig gevierd, omdat dit voor de Thai geen échte feestdag is.
 • 2e zaterdag van januari – Nationale Dag van het Kind.
 • 18 januari – Elephant Duel Day. Deze dag wordt het duel herdacht waarbij Koning Naresuan de Grote de Birmese kroonprins in een duel op olifanten versloeg.
 • Tijdens volle maan (meestal in februari) wordt de nationale feestag Makha Bucha gevierd. Op de avond tijdens de volle maan organiseert elke tempel een kaarslicht optocht.
 • 13-15 april – Thais Nieuwjaar (Songkran). De Thai vieren hun eigen, traditionele nieuwjaar dat is uitgegroeid tot een groot waterfeest.
 • 1 mei – Dag van de Arbeid.
 • 2e week van mei – Rakettenfeest (Bun Bang Fai). Tijdens deze regenceremonie worden raketten gemaakt van bamboe. Deze worden afgestoken in de hoop de regengod gunstig te stemmen en het regenseizoen op gang te brengen.
 • 12 augustus – geboortedag van Koningin Sirikit. Deze dag wordt ook moederdag genoemd.
 • 23 oktober – Chulalongkorndag. Het overleiden van Koning Chulalongkorn wordt herdacht.
 • 26 oktober – Herdenking Koning Bhumibol.
 • 31 december – jaarwisseling. De laatste dag van het westerse jaar wordt in de grote, toeristische steden gevierd met vuurwerk en wensballonnen.
Wanneer je in Thailand bent is het goed om rekening te houden met de Thaise gebruiken. Zo is het hoofd het hoogste deel van het lichaam en hier heeft de Thai veel respect voor. Geef iemand dan ook geen aai over het hoofd. De voeten zijn het laagste deel van het lichaam en dit is voor de Thai onrein. Stap daarom niet over iemand heen en sta niet met je tenen richting Boeddha!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *