Lifestyle,  Reistips

Oud & nieuw aan de andere kant van de wereld

Als er in Nederland lange files staan door gladheid, de eerste mensen op natuurijs aan het schaatsen zijn en de eerste sneeuwpoppen worden gemaakt, ben ik er vaak niet bij. December is voor mij namelijk dé maand om een verre reis te gaan maken. Het is een fijne periode om mijn winterjas een paar weken in te ruilen voor mijn zonnebril. Dit betekent ook dat ik tijdens de jaarwisseling al een aantal keer op reis ben geweest en ik het nieuwe jaar aan de andere kant van de wereld heb ingeluid. Elk land viert de jaarwisseling anders en heeft daarbij zijn eigen tradities. Ik vertel je waarom het zo leuk is om deze verschillen mee te maken en ik licht drie landen uit war ik onder andere oud & nieuw heb gevierd, dus lees snel verder!

Blote voeten en wit zand

Na mijn rondreis door Gambia en een klein stukje van Senegal verbleef ik nog een aantal dagen aan het strand. Dit was ook de plek waar ik voor het eerst een jaarwisseling in het buitenland meemaakte. Met z’n allen gingen we naar het strand van het hotel waar een klein kampvuurtje was gemaakt om het strand te verlichten. Ik kan me niet herinneren dat we hebben afgeteld tot het nieuwe jaar begon, maar ik weet nog wel dat er vuurpijlen waren die door enkele werknemers van het hotel werden afgestoken. Er werd een klein kuiltje in het zand gemaakt waar een bierflesje met de vuurpijl in kwam te staan. De eerste pijl ging recht de lucht in, de tweede belandde in het water en de derde ergens op het strand. Het ging er echt op z’n Afrikaans aan toe, want die flesjes bleven natuurlijk niet erg goed staan. Stiekem was ik een beetje bang dat de vuurpijl recht op ons af zou komen, maar dat is gelukkig niet gebeurt. Ik was meer bezig de vraag of het allemaal wel goed zou gaan dan dat ik genoten heb van het vuurwerk, maar hé: ik luidde het nieuwe jaar in met mijn blote voeten op het witte strand!

Op nieuwjaarsdag kwam de Afrikaanse fanfare over het strand gewandeld, verkleed in (kerst)kleren. Dat is natuurlijk wel het laatste wat je verwacht als je lekker op het strand ligt en helemaal aan het wegdromen bent in een goed boek, maar speciaal is het wel!

Duizenden lichtjes aan de hemel

De leukste en meest speciale jaarwisseling die ik tot nu toe heb meegemaakt, was de jaarwisseling in Chiang Mai – Thailand. Chiang Mai is sowieso een hele leuke plaats in het noorden van Thailand met een grote, gezellige avondmarkt. Hier kun je helemaal los gaan met het kopen van souvenirs en op oudejaarsavond deden we dit dan ook. De hele avond werden er door de hele stad wensballonnen opgelaten – wat een prachtig gezicht! De donkere hemel verlicht met enkele sterren en duizenden wensballonnen, kun je het je voorstellen? Samen met heel veel locals hebben we op het centrale plein in het Thai afgeteld tot het nieuwe jaar zou beginnen.

Twee uren te vroeg?

Oud en nieuw vieren tussen de wilde dieren kan ik ook van mijn bucketlist afstrepen. Ik vierde namelijk eens oud en nieuw in de Serengeti in Kenia met een kampvuurtje voor de tent, marshmallows en sterretjes – het feestje was compleet. Oudejaarsdag waren we al vroeg uit de veren voor een gamedrive en ook aan het eind van de middag stond er een gamedrive op de planning. Op nieuwjaarsdag moesten we al vroeg opstaan om de tent op te ruimen en deze mooie kampeerplek voor een andere te verruilen. We waren best moe en het vooruitzicht dat we op nieuwjaarsdag al om 5 uur op moesten staan, hielp niet echt mee. We wilden braaf wachten tot 24:00 uur, maar waarom zouden we? Met ons reisgezelschap besloten we dan ook om het nieuwe jaar om 22:00 uur in te luiden. Om 22:00 uur riepen wij ‘Gelukkig nieuwjaar!’, gaven we elkaar drie zoenen, dronken we champagne en staken we onze sterretjes aan. Een groepje Australiërs die hun tenten iets verderop hadden staan, keken ons erg raar aan. Het was toch nog geen 24:00 uur?! Om 22:30 uur lagen wij in onze tent, maar oud en nieuw hebben we gevierd! Twee uur te vroeg… dat dan weer wel.

Dit jaar vier ik oud & nieuw in Ecuador – ik ben heel benieuwd wat ik dit jaar weer ga beleven! Ben jij al eens op reis geweest met de feestdagen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *