Mexico,  Midden-Amerika

Mexico & Guatemala | 5 mooie Maya steden

Zwemmen in een cenote. Nacho’s. Indianen met mooie vlechten. Een toekan. Watervallen. Chaotische grensovergangen. Tortillia fabriek. Gekleurde huizen. Strand. Papegaaien. De vele soccalo’s. Bergen. Kleurrijke markten. Struikelen over een leguaan. Oud en nieuw in Antigua. Het beklimmen van een vulkaan. Brulapen. Dit zijn Mexico & Guatemala met nog heel veel meer én natuurlijk de Maya steden niet te vergeten! Deze keer vertel ik over 5 Maya steden die ik in Mexico en Guatemala heb bezocht, wat de verschillen zijn en waarom je ze moet bezoeken!

Het bekende Chichén Itzá

Een bezoek aan Chichén Itza kan eigenlijk niet ontbreken tijdens je reis in Mexico. Toch vind ik dat er mooiere Mayasteden zijn die daarnaast ook minder toeristisch zijn, maar Chichén Itza is in 2007 wel verkozen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen!

Chichén Itzá ligt in Yucatán in Mexico en is heel goed te combineren met een bezoek aan Merida, omdat het hier ongeveer 1,5 uur vanaf ligt. Elke keer verbaas ik me er weer over: wat waren de Maya’s slim! Zo heeft de piramide van Kukulcán 365 treden die symbool staan voor het aantal dagen in een jaar. Daarnaast is er op de dag waarop de lente en de herfst beginnen iets bijzonders te zien. Door de stand van de zon lijken de trappen op deze twee dagen op kruipende slangen.

Chichén Itzá is zoveel meer dan alleen deze piramide! Het complex is erg groot en ik ben er dan ook wel drie uren geweest met een gids die van alles vertelde. Zo is hier ook nog erg goed te zien dat de Maya’s een bijzonder balspel speelden. De bal moest door een kleine ring op een paar meter hoog worden gegooid, maar hierbij mochten geen handen en voeten gebruikt worden. De winnaar van het spel werd vaak geofferd aan de goden…

Vanuit Chichén Itzá is het acht minuten rijden naar de Cenote Ik-Kil – een van de mooiste Cenotes van Mexico. Neem je zwemkleding mee en neem hier een duik, want op zo’n bijzondere plek móét je gezwommen hebben!

Uxmal in het regenwoud

Uxmal vind je op ongeveer 1,5 uur rijden van Merida. Uxmal is veel minder toeristisch dan Chichén Itza en is extra speciaal omdat Uxmal zich in het regenwoud bevindt. In tegenstelling tot Chichén Itzá mag je in Uxmal veel gebouwen beklimmen en heb je vaak een leuk uitzicht op de andere gebouwen van het complex.

Het bijzondere aan de ruïnes van Uxmal is dat de piramide van de magiër unieke ronde vormen heeft. Dit is het eerste gebouw dat je ziet wanneer je Uxmal binnenkomt. Dit allemaal bij elkaar opgeteld vond ik Uxmal een stuk leuker dan Chichén Itzá.

In de jungle: Palenque

Palenque ligt midden in de jungle en je moet dan ook niet raar opkijken als je veel gebrul van de vele brulapen hoort. Dit maakt een bezoek aan deze Mayastad wel extra speciaal!

Naar schatting zijn er maar 10% van alle gebouwen in Palenque ontdekt. Men denkt dus dat nog 90% van de tempels in Palenque verborgen liggen in het oerwoud. Vaak zie je een heuvel begroeid met gras, bomen en andere planten. Waarschijnlijk ligt hier een gebouw onder die nog is opgegraven. Dit vond ik bijzonder om te zien!

In Palenque heb je de mogelijkheid om een paar tempels te beklimmen en bij enkele heb je echt een vet mooi uitzicht over Palenque en de andere tempels!

Palenque vond ik de allermooiste Mayastad van de hele reis, dus als je twijfelt: ga naar Palenque! In de buurt van de tempels heb je ook een leuke waterval, dus loop hier even langs als je er toch bent.

Toekans in de jungle bij Tikal

Tikal ligt in het noorden van Guatemala en is daarmee de enigste Mayastad van dit lijstje die in Guatemala ligt. Tikal ligt midden in de jungle. Echt. Middenin. Bij je bezoek aan Tikal hoor je de apen brullen, zie je papegaaien voorbij vliegen en kun je vossen en toekans tegenkomen.

In Tikal dienden de piramiden als grafmonument en wetenschappers hebben hier grafkamers gevonden met sieraden van jade, dodenmaskers en beschilderd aardewerk gevonden. Tikal is de enige Mayastad met zulke hoge tempels – de Tempel IV is bijna 70 meter hoog! Veel tempels in Tikal mag je beklimmen en vanaf daar heb je een uitizcht over heel Tikal en de uitgestrekte jungle. En voor je het weet beland je in een ceremonie!

Je kunt met zonsopgang of zonsondergang Tikal bezoeken, zodat je vanaf de hoge tempel met een beetje geluk een mooie zonsopgang of zonsondergang kunt zien.

Tulúm aan de felblauwe zee

Last but not least – Tulúm in Mexico! Zoals je misschien al hebt gemerkt heeft elke Mayastad iets speciaals. De een ligt in de jungle, de ander in het regenwoud en zo ligt Tulúm aan de kust.

Deze Maya ruïnes zijn gebouwd op de rand van een klif en dit maakt dat deze Mayastad zo bijzonder is. Ik kan niet zeggen dat ik de ruïnes in Tulúm erg mooi vond en ook Tulúm is weer erg toeristisch – omdat het vlakbij de bekende kustplaatsen ligt, maar de felblauwe zee en het witte strand maakt deze plek erg uniek. Ruïnes in combinatie met palmbomen, een blauwe zee en een wit strand… wat wil je nog meer?

Dit waren ze dan. De vijf Mayasteden die ik in Mexico & Guatemala heb bezocht! Vijf steden. Allemaal verschillend. Als je moet kiezen raad ik je aan naar Palenque te gaan, maar ook de andere Mayasteden zijn de moeite waard! Welke is jouw favoriet?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *