Afrika,  Marokko

Marokko | Storytime uit Marrakesh

Een aantal jaar geleden liep ik over de vleesafdeling van de lokale markt in Marrakesh. Het rook niet fris, ik liep gezellig te kletsen met een reisgenoot en keek ondertussen enigszins verbaasd om me heen. Mijn oog viel op een man met een kip en wat ik toen zag, zal ik niet snel meer vergeten.

Op een Arabische markt -een souk- kun je van alles kopen. Het is een doolhof van kleine straatjes, verkopende mannen, vrolijk gekleurde kleding, lokale huishoudelijke producten, hoog opgestapelde kruiden en leuke souvenirs. In een souk bevind je je echt tussen de lokale bevolking en kun je de lokale cultuur opsnuiven. Naast kruiden, souvenirs en leuke spullen, is er vaak ook een groente- en vleesafdeling en die laatste is niet voor iedereen even geschikt.

Bij binnenkomst moest ik erg wennen aan de sterke geur. Om me heen was het druk met lokale mensen en verkopers en overal waar ik keek, zag ik grote, hangende stukken vlees. Ik liep op mijn slippers en probeerde handig het bloed op de grond te ontwijken terwijl ik gezellig aan het kletsen was. In een hoek stond een koeienhoofd zonder ogen, de ogen lagen voor het hoofd op de grond. Een eindje verder lagen schedels, poten en ingewanden.

Al lopend en kletsend zag ik links van me, iets verder op, een man staan achter zijn kraampje. Hij droeg een wit schort en ik zag dat hij bukte. Ik liep langzaam verder en hoorde veel marktmannen schreeuwen welke aanbiedingen er die dag zijn. Althans, ik dacht dat ze de aanbiedingen aan het schreeuwen waren – ik kon het niet verstaan. Een paar tellen later keek ik weer naar de meneer in het witte schort. Hij hield nu een kakelende kip aan de poten vast en in zijn andere hand had hij een mes. In de drie tellen dat ik naar deze meneer keek, ging het mes in een snelle, vloeiende beweging door de nek van de kip. Het hoofd van de kip viel op het aanrecht en de man legde de rest van de kip er naast. Ik keek snel een andere kant op, verbijsterd van het gekke tafereel dat ik net had gezien.

Op dat moment had ik graag gewild dat ik, al kletsend, mijn reisgenoot aan keek of het plafond van de markthal bestudeerde. In plaats daarvan zag ik hoe een kip werd onthoofd, vlak voor mijn neus. Inmiddels heb ik al veel meer vleesafdelingen van de lokale markt bezocht, maar gelukkig is er nooit meer vlak voor mijn neus een kip onthoofd.

Wat is het gekst dat jij ooit op een lokale markt hebt meegemaakt?

Volgende keer in storytime een verhaal uit de Amazone in Ecuador!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *