Europa,  Portugal

Lissabon | Deze dingen moet je doen tijdens je stedentrip

Lissabon is een toffe stad voor een stedentrip, er is genoeg te doen, je hebt er mooie dingen om te zien én je kunt er lekker eten. Zo kun je genieten van de speciale gebakjes, wandel je naar de mooiste uitzichtpunten over de stad, kun je in een bijzondere lift van de ene naar de andere wijk en slenter je door de knusse straatjes van Alfama. In dit artikel vind je deze en nog veel meer andere leuke dingen die je moet doen tijdens je stedentrip in Lissabon!

Verdwaal in de straatjes van Alfama

Alfama is de leukste wijk van Lissabon met veel smalle straatjes en gekleurde huizen met schattige balkons. Alfama is de oudste wijk van Lissabon en ligt achter Castelo de São Jorge. In Alfama is het het leukst om gewoon maar wat rond te lopen en te dwalen door de straatjes. Ik heb mijn best gedaan om letterlijk te verdwalen, maar dat is me niet gelukt. Steeds kwam ik wel weer een bekend punt tegen, dus je hoeft niet bang te zijn dat je echt verdwaalt. Ga ‘s ochtends naar Castelo de São Jorge (dan is het nog lekker rustig) en slenter daarna door de knusse straatjes van deze wijk. Ik ben met tram 28 naar het kasteel gegaan en ook terug naar het centrum, maar je kunt ook gemakkelijk van het kasteel naar Parça do Comércio lopen.

Maak een ritje in tram 28

Tram 28 is dé bekende tram van Lissabon. Hoe later op de dag, hoe drukker het is in deze tram, maar je moet er een ritje in gemaakt hebben. Combineer het ritje in de tram met een bezoek aan Castelo de São Jorge en loop door Alfama terug naar het moderne centrum van Lissabon – een perfecte dag!

Neem de lift

De Santa justa lift is heel bijzonder, want hij verbindt twee wijken die door de hoogte van elkaar gescheiden zijn. Stap in de wijk Baixa in de lift, deze brengt je 45 meter hoger naar het Carmoplein in de wijk Chiado. Als je een dagkaart hebt van de metro in Lissabon, kun je gratis gebruik maken van de Santa justa lift.

Eet de lekkerste Pastéis de Nata

Belém is een voormalig vissersdorp en vooral bekend vanwege de Portugese zeevaarders die hier vroeger hun ontdekkingsreizen begonnen. In Belém vind je tegenwoordig de bekendste bakkerij van Lissabon, omdat ze hier de lekkerste Pastéis de Belém/Pastéis de Nata schijnen te hebben. Er stond echter zo’n lange rij dat ik nooit zal weten of ze echt de lekkerder zijn dan de Pastéis de Nata die ik in een restaurantje bij Praça do Comércio heb gegeten.

Beklim de Torre de Belém

Vanuit deze toren zijn in Belém vroeger veel ontdekkingsreizen begonnen. Destijds stond de toren nog midden in de rivier de Taag en werd het gebruikt als fort. Tegenwoordig is de toren makkelijk vanaf de kade te bereiken en kun je de toren beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad.

Geniet van het uitzicht bij een van de vele miradouros

Lissabon is gebouwd op zeven heuvels. Daarom zul je soms heel wat trappen of hellingen moeten beklimmen als je door het centrum van Lissabon loopt, maar een pluspunt is dat je vaak mooie uitzichten hebt! Lissabon kent veel uitzichtpunten die in het Portugees ‘miradouros’ worden genoemd, ofwel: gouden blik. Zo kun je bijvoorbeeld Miradouro Largo das Portas do Sol bezoeken, maar ook Miradouro Santa Luzia en Miradouro São Pedro de Alcantara hebben een erg mooi uitzicht over de stad.

De wijk Baixa

Dit is hét centrum van Lissabon. Hier vind je de Santa justa lift, het grote Rossio plein, Praça do Comércio, het treinstation en de bekendste winkelstraat Rua Augusta. Ook kun je hier lekker eten en gemakkelijk de metro nemen naar een ander deel van de stad.

Waan je even in San Francisco

De Golden Gate bridge is natuurlijk een bekend herkenningspunt voor San Francisco, maar je hoeft helemaal niet ver te reizen om deze brug te kunnen zien. Lissabon heeft namelijk de perfecte kopie van deze brug: Ponte 25 de Abril. Huur een fiets en fiets langs het water van het centrum van Lissabon richting Belém – onderweg zul je deze indrukwekkende brug zeker tegenkomen! Uiteraard kun je ook een fijne wandeling maken om deze brug te bewonderen.

Het openbaar vervoer in Lissabon

Het openbaar vervoer in Lissabon is erg goed geregeld en makkelijk te gebruiken. Vanaf het vliegveld ben je met de metro in 30 minuten in het centrum van Lissabon. Neem bij het vliegveld de rode lijn – linha vermelha -en stap bij Alameda over op de groene lijn – linha verde – die verder gaat naar het hart van Lissabon. De metro vertrekt om de 6-9 minuten en een enkeltje kost je €1,40. Om gebruik te maken van het openbaar vervoer moet je eerst een Viva-Viagem aanschaffen voor €0,50 die je vervolgens steeds kunt opladen. Je kunt ook een dagkaart kopen voor de metro, maar mijn ervaring is dat je in het centrum weinig gebruik maakt van de metro en een dagkaart financieel niet uit kan, tenzij je natuurlijk buiten het centrum van Lissabon wilt reizen.

Ook buiten Lissabon is genoeg leuks te doen, maar dat zal ik een andere keer vertellen! Heb jij nog andere leuke tips voor Lissabon? Deel ze onder dit artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *