Azië,  Vietnam

Vietnam | Het straatbeeld van…

Ik loop door de straten van Hanoi en ik moet oppassen waar ik loop. De stoeptegels liggen scheef en links en rechts komen de Vietnamezen me tegemoet. Aan mijn rechterkant razen de taxi’s en de vele brommers voorbij. Het straatbeeld van Vietnam is druk en chaotisch.

De regendruppels tikken op mijn paraplu, maar ik hoor ze niet. Ik hoor het rijden van de brommers en het vele getoeter. Ik zie een vader, moeder, zoon en dochter samen op één brommer rijden en alle vier dragen ze een mondkapje tegen de smog.

Aan de overkant loopt een oud vrouwtje met een nón lá die onder haar kin met een stukje stof zit vastgebonden. Op haar schouders draagt ze een bamboe stok met aan beide uiteinden een rieten mandje. Ik zie bananen en iets wat lijkt op sla en sperziebonen in haar mandjes zitten. Ze steekt de straat over via het zebrapad, maar er is niemand die voor haar stopt. Ze loopt in een rustig tempo de straat over en het verkeer raast om haar heen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In een smal straatje iets verderop rijdt een groepje mannen enkele toeristen rond in een riksja. De toeristen krijgen een tour door de smalle ambachtsstraatjes waarbij elke straat zijn eigen ambacht heeft. Sommige straatjes zijn redelijk smal en leuk versierd met gele lampionnen.

Wanneer ik door loop en iets meer in het centrum van Hanoi kom, zie ik veel vrouwtjes die kaarten verkopen. Ze lijken niet erg aardig tegen elkaar te zijn en doen hun best om de eerstvolgende toerist aan te spreken. Wat me daarna gelijk opvalt zijn de vele elektriciteitsdraden die lukraak bij elkaar zijn gebonden. Ze hangen laag en lijken in de knoop te zitten. Maar zolang het werkt, werkt het. Ik vraag me af wat ze doen als er eentje kapot blijkt te zijn…

 

 

 

 

 

 

 

 

Opeens kom ik aan bij een grote markt. Het eerste gedeelte is een groentemarkt. Vrouwtjes met een nón lá in verschillende maten en met verschillende gekleurde stukjes stof zitten, met een regenjas aan, op de grond hun groente te verkopen. Sommige vrouwen lachen een beetje, anderen kijken een beetje boos. Of verveeld. Daarna komt de vlees- en vismarkt en daar kom je niet omheen. Kippen in kooitjes,kikkers op een spiesje op de barbeque, kleine visjes in een emmertje en een grote haai op tafel.

Het straatbeeld van Vietnam is druk, chaotisch, af en toe een beetje smerig en met dag en nacht getoeter van brommertjes. Ik loop verder door Hanoi, koop een 3D kaart bij één van de vrouwtjes en ga op zoek naar een nón lá, want die mag niet ontbreken als souvenir uit Vietnam.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *