Europa,  Polen

Gdansk | Erop uit met de trein

Gdansk is nog geen populaire stad voor een stedentrip. Toch was ik deze zomer drie hele dagen in Gdansk te vinden. In mijn vorige artikel heb je kunnen lezen wat de highlights van deze kleurrijke stad zijn. Na één dag had ik Gdansk wel gezien, dus nam ik de tram naar het station en ging ik erop uit met de trein. Wanneer je een echte museum fan bent, kun je je nog wel een dagje langer vermaken in het centrum van Gdansk, maar ben je – net als ik – geen museumbeest? Lees dan snel verder en lees wat je allemaal kunt doen in de buurt van Gdansk!

Om je stedentrip in Gdansk tot een succes te brengen, is het leuk om Gdansk te verlaten en met de trein de omgeving van Gdansk te verkennen. Het is niet alleen leuk, maar ook een beetje noodzakelijk, omdat je het centrum en de highlights van Gdansk in één dag wel gezien hebt.

Op zoek naar treinkaartjes

Het hoofdstation van Gdansk (Gdansk Glowny) is 10 tot 15 minuten lopen vanaf het centrum van de stad. Ik nam de tram naar het hoofdstation vanaf Zabi Kruk op nog geen vijf minuten lopen vanaf de Neptunusfontein. De tram kostte 3,80 ZLT, omgerekend 90 eurocent. Eenmaal aangekomen op het station was het erg zoeken naar een plek om de treinkaartjes te kunnen kopen, omdat ze bezig zijn het station te verbouwen. Er rijden twee soorten treinen in Gdansk en omgeving, namelijk de SKM trein en PKP trein. Ik nam de trein naar Sopot en had kaartjes nodig voor de SKM trein. Na veel zoeken, vond ik de loketten waar ik treinkaartjes kon kopen. Als je met je neus naar de KFC staat, loop je naar links en zie het hokje/huisje voor de treinkaartjes aan je linkerhand. Met de treinkaartjes in mijn hand ging ik op zoek naar het juiste perron. Op naar Sopot! De trein richting Sopot vertrekt om de tien minuten en je bent ongeveer 20 minuten onderweg met de trein. Ik betaalde trouwens 3,80 ZLT voor een enkele reis.

Zon, zee en strand in Sopot

Of je de zon ook te zien krijgt in Sopot is nog maar de vraag, maar de zee en het strand zie je gegarandeerd! Sopot ligt aan de kust en wordt ook wel het Scheveningen van Polen genoemd. Je vindt er de langste houten pier van Europa: Molo. Voor 8 ZLT – twee Euro – kun je de pier betreden. De pier is niet erg bijzonder en ‘gewoon’ een houten pier, maar voor twee euro heb je wél op de langste houten pier van Europa gelopen 😉 Met mooi weer is Sopot echt perfect voor een dagje bruin worden op het strand. Veder vind je in Sopot een bochtig huisje en kun je er een beetje winkelen.

Op de terugweg naar Gdansk stapte ik uit in Oliwa, een wijk van Gdansk. Hier vind je een groot park met daarin een Kathedraal. Ook schijnt er in Oliwa een berg te zijn (Pacholek) die je een mooi uitzicht zou geven over de stad. Ik ben er niet geweest, maar misschien is het leuk om dit te zien! Je kunt onderweg ook uitstappen in de wijk Zaspa. Zaspa is ook een van de wijken van Gdansk en hier vind je veel streetart. Zaspa lijkt op een doodgewone wijk met veel flats, maar dat is het niet! Om de wijk wat op te fleuren, zijn de zijkanten van de flatgebouwen gebruikt voor zogenaamde ‘Murals’ oftwel: streetart! Vanuit de trein zag ik al enkele flats met kleurrijke beschilderingen. Ik ben niet in Zaspa uit de trein gestapt, maar je kunt gemakkelijk door deze wijk lopen om de Murals te bekijken!

Malbork

Wat je ook kunt doen, is het kasteel van Malbork bezoeken. Dit middeleeuwse kasteel is gebouwd van 4,5 miljoen bakstenen en is daarmee het grootste bakstenen kasteel ter wereld. Je kunt zelf ronddwalen in dit kasteel, maar ook een 3 uur durende tour nemen met een gids of een audioguide. Van april tot augustus vinden er ‘s avonds licht en geluid spektakels plaats en in juli wordt het kasteel tot leven gebracht tijdens ‘The siege of Malbork’ met figuranten in traditionele kleding. Er gaan meerdere treinen per dag tussen Gdansk en Malbork en de treinrit duurt ongeveer 45 minuten. Aangekomen in Malbork is het nog wel 20 minuten lopen naar het kasteel.

Mijn 3 dagen in Gdansk

Ik vloog op zaterdag om 15:00 uur van Eindhoven naar Gdansk en op woensdag om 12:00 uur vloog ik terug. Ik had dus drie volle dagen in Gdansk. Op zondag ben ik met een gids gaan fietsen door Gdansk. De fietstocht begon om 10:00 uur en duurde officieel 3 uren, maar wij waren ongeveer 4 uren bezig. ‘s Middags ben ik in het centrum van Gdansk gebleven en heb ik alle highlights bezocht.

Op maandag pakte ik na een ontbijtje in het centrum van Gdansk de trein naar Sopot en Oliwa. Aan het eind van de middag was ik terug in Gdansk om nog even te relaxen, koffie te drinken en ‘s avonds lekker te gaan eten in het centrum.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinsdag ochtend regende het. Een erg goed excuus om te gaan winkelen in de grote shoppingmall vlakbij de binnenstad van Gdansk. Dit grote winkelcentrum heet Forum en hier vind je winkelketens als de H&M, de Zara, Stradivarius en veel schoenenwinkels. ‘s Middags was het weer gelukkig opgeklaard en kon ik op zoek naar souvenirs in de binnenstad en nog een rondje doen langs het water en het reuzenrad.

Mijn stedentripje naar Gdansk was erg relaxt. Omdat de stad niet zo groot is, hoef je niet drie dagen om 08:00 uur al in de stad te zijn, omdat je anders geen tijd hebt om alle bezienswaardigheden te bekijken. Wat vind jij van Gdansk? Ga je deze stad eens bezoeken of kies je voor een iets grotere stad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *