Europa,  Polen

Gdansk | De hoogtepunten van deze kleurrijke stad

“Gdansk? Waar ligt dat?” Ja, ik weet het. Gdansk is (nog) geen populaire stad voor een stedentrip, maar toch ben ik er afgelopen week drie volle dagen geweest. Gdansk ligt in het noorden van Polen en vormt een driestad met de steden Sopot en Gdynia. Gdansk is een kleine hanzestad, ligt aan de Oostzee en heette vroeger Danzig. Vandaag vertel ik je wat je moet zien wanneer je een stedentrip naar Gdansk gaat maken!

Ik vloog met Wizzair vanaf eindhoven in zo’n 1,5 uur naar deze Poolse stad. Gdansk wordt naar mijn idee steeds populairder onder de (Nederlandse) toeristen. Mede omdat een vliegticket relatief goedkoop is, je er snel bent en ook het eten in Polen niet erg duur is. Ik vloog op zaterdag om 15:00 uur en vloog op woensdag om 12:00 uur terug. Ik had dus drie volle dagen plus een avond.

Slenter over de Lange Markt

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is de Lange Markt geen markt, maar wel dé straat van Gdansk. In het Pools wordt deze straat Dlugi Targ genoemd. Hier vind je ook het stadhuis en de Neptunusfontein. De Lange Markt (waar vroeger heksen geëxecuteerd werden) loopt over in de Langstraat en dit is de hoofdstraat waar je de meeste restaurantjes vindt. Misschien ken je de foto’s van Gdansk met al die gekleurde huisjes? Nou, die vind je hier!

De Groene- en de Gouden poort

De Groene poort ligt aan de Dlugi Targ, vlakbij de Neptunusfonein. Wanneer je door de Groene poort loopt, kom je uit bij het water. De Gouden poort ligt aan de andere kant van de straat, namelijk aan de Langstraat.

De Zuraw – hét kenmerk van Gdansk

Wanneer je iets leest of opzoekt over Gdansk zie je vaak twee dingen: de gekleurde huisjes en de Zuraw. De Zuraw is een kraanpoort en werd vroeger gebruikt om zware goederen van de schepen te takelen. Je kunt deze kraanpoort het beste zien vanaf de andere kant van het water. Om hier te komen, kun je het beste de kraanpoort voorbij lopen en het water oversteken door middel van de voetgangersbrug. De voetgangersbrug gaat om bepaalde tijden omhoog. Ik ben er niet helemaal zeker van, maar ik dacht dat de brug een half uur open en een half uur dicht is. Maar check het even van tevoren, want het zou zonde zijn als je lang voor de brug moet wachten 😉

Klim 409 treden omhoog voor een fantastisch uitzicht over de stad

Naast de St. Mariabasiliek (een mooie kerk in het centrum) staat een toren die het beklimmen zeker de moeite waard is. Voor 8 zloty’s kun je de toren beklimmen – omgerekend is dit ongeveer twee euro.

Een poppentheater op straat?

Voordat ik naar Gdansk ging, ben ik op internet gaan zoeken naar de highlights van Gdansk en wat er allemaal te zien en te doen is. Zo heb ik ook ergens gelezen dat er iedere dag om 13:00 uur bij het raam op de Markt een kleine poppenvoorstelling is. Het schijnt ook dat er in de zomer bij het Two Windows Theater een kleine voorstelling te zien is. Zelf was ik steeds niet op de juiste tijd in het centrum van de stad. Ik heb er ook niet om gezocht, maar het leek me wel leuk om dit te zien!

Terug in de tijd in het stadhuis

Elke dag om 12:00 uur speelt het Carillon van het stadhuis een gratis concert. Als het mooi weer is, kun je een plekje zoeken op de markt en luisteren naar dit concert. Het stadhuis heeft een zaal met een schitterend plafond. Je kunt een matje pakken en op het matje gaan liggen om de vele details van het plafond te zien.

Tips & Info

  • In Polen betaalt men met Zloty’s. Een euro is ongeveer gelijk aan 4,30 ZLT.
  • Ieder jaar vindt de St. Dominic’s Fair in de zomer plaats. Dit is het grootste openlucht evenement van Polen met artiesten, handelaren en een grote markt. Daarnaast is er ook een cultureel programma. Dit jaar duurde het evenement 23 dagen en vond plaats van 30 juli tot 20 augustus.
  • Op reis probeer ik altijd minstens één fietstochtje te maken. Zo maak ik tijdens een citytrip ook vaak een fietstour met een gids, maar je kunt natuurlijk ook zelf een fiets huren en er zelf op uit gaan. In Gdansk maakte ik ook een fietstocht, met Baja Bikes. In Valencia, Rome, Istanbul en Sevilla ben ik ook met Baja Bikes op pad geweest en dit bevalt me altijd erg goed! In Gdansk fietsten we in zo’n drie uur langs alle highlights van de stad. Zo kom je ook op plekken die je anders niet zou bezoeken!
  • Restaurants vind je in Gdansk langs de hoofdstraat, maar ook in Panska, Weglarska en Kolodziesjka.
Ik was drie volle dagen in Gdansk, maar het centrum van Gdansk heb je in één – anderhalve dag wel gezien. Ik althans. Wanneer je van musea houdt, kun je je hart ophalen in Gdansk, want musea zijn er genoeg! Omdat ik het centrum van Gdansk op een gegeven moment wel gezien had, ben ik er een dagje met de trein op uit geweest. Daar zal ik je meer over vertellen in een volgende blog. Stiekem viel Gdansk me een beetje tegen qua grootte en bezienswaardigheden van de stad. Langer dan drie dagen hoef je naar mijn mening niet in Gdansk te verblijven! Desalniettemin is Gdansk een leuk stadje, maar verwacht geen grote stad met talloze bezienswaardigheden.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *