Ecuador,  Zuid-Amerika

Ecuador | Weg van de bewoonde wereld

Wandelen op 5000 meter hoogte, relaxen op het strand, schommelen op de hoogste schommel van het land, souvenirs kopen op een kleurrijke markt in een boeren dorpje, paardrijden langs een van de vele watervallen en cultuur snuiven in een miljoenenstad. In Ecuador is zoveel te zien en te doen, maar een bezoekje aan de Amazone mag ook zeker niet ontbreken tijdens je reis door dit veelzijdige land. Ik vertel je waarom je naar dit onbewoonde, groene, regenachtige en fantastische gedeelte van het land moet gaan!

De poort naar de Amazone

Tena is de Ecuadoriaanse poort naar de Amazone en is de hoofdstad van de provincie Napo. Het plaatsje is beroemd vanwege het regenwoud, is omringd door rivieren en voor veel mensen het startpunt van hun trip naar het regenwoud. Veel van het plaatsje heb ik niet gezien, want vanuit Papallacta zijn we meteen doorgereisd naar het verblijf in de Amazone. Aan de rand van Tena ruilden we de auto in voor een kleurrijke kano die ons over de Napo rivier naar het regenwoud bracht. Dag mobiele netwerk en hallo jungle!

Mijn accommodatie bevond zich aan de rand van de jungle, maar je kunt er ook voor kiezen om met de boot of de auto verder de jungle in te gaan. Ik denk dat het heel tof is om verder de jungle in te trekken en een primitieve verblijfsplaats te hebben zonder stromend water en zonder elektriciteit, omdat je je verblijf in de jungle dan nog intenser ervaart. Ik verbleef aan de rand van de jungle en kon gewoon warm douchen en mijn camera opladen. Ook als je niet zo van primitief houdt, kun je het dus naar je zin hebben in het regenwoud!

Regenlaarzen aan, poncho mee en vamos!

Samen met een lokale gids (met kapmes!) ga je op pad om de flora en fauna van de Amazone te ontdekken. Tijdens je verblijf word je vaak wel voorzien van rubberlaarzen, want dat is geen overbodige luxe op de glibberige, modderige ‘paden’ van de jungle. Ook beschermen de regenlaarzen je tegen insecten en bloedzuigers. In het primaire woud zul je veel speciale en grote bomen zien, zoals de rubberboom en de lopende boom. Ja, je lees het goed: een lopende boom! Deze boom heeft niet zomaar deze naam gekregen, want hij kan tot 1,5 meter per jaar lopen. In het secundaire woud zul je meer lage bomen, struiken en planten tegen komen. Het is zo leuk om te zien hoe de locals zo thuis zijn in de Amazone, voor alles is er wel een oplossing in de vorm van een boom of een plant. Zo wordt er met gemak een kroontje voor je gevouwen van een rietachtige plant en zit je bril los? Geen probleem, met een stukje rietstengel is hij zo weer vast gemaakt.

Bouw je eigen raft

Ik was twee volle dagen in de Amazone en maakte deze twee dagen in de ochtend een wandeling met de gids door de jungle. In totaal was ik zo’n 3 uren onderweg – inclusief een stukje met de boot en veel stilstaan om de flora en fauna te ontdekken. Na de wandeling door de benauwde jungle was het tijd voor afkoeling. Zo verruilden we op de terugweg naar de accommodatie de boot voor een rubberen band en dreven we met de stroming mee op de Napo rivier. Op dag twee bouwden we na de tocht door het regenwoud ons eigen vlot van houten palen en gingen we ‘raften’. Na de lunch was er op beide dagen nog genoeg tijd voor een andere activiteit. Zo kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan een lokale familie, een vlindertuin en kun je opgevangen dieren bezoeken bij het Amazoonico Animal Rescue Centre.

En na een drukke dag vol belevenissen is het heerlijk om te gaan slapen met de geluiden van de Amazone op de achtergrond!

Ik hoop dat je door mijn artikel geïnspireerd bent om een paar dagen in het regenwoud door te brengen. Maar dan komt al snel de vraag: wat neem je mee? Dat vertel ik je in een volgend artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *