Ecuador,  Zuid-Amerika

De leukste plekjes in Otavalo & omgeving | Ecuador

Otavalo is een kleurrijk indianenstadje in het noorden van Ecuador en ligt op zo’n twee uren rijden van Quito. In Otavalo kun je de perfecte souvenirs shoppen, een hike maken langs een prachtig kratermeer en je kunt leren hoe een panfluit wordt gemaakt. Deze en nog veel meer leuke plekjes in de omgeving van Otavalo vind je in dit artikel, lees snel verder!

Vroeg uit de veren

Op zaterdagochtend begint de veemarkt al om 4 uur, maar gelukkig hoef je niet zó vroeg op te staan om deze markt te kunnen bezoeken. Ook om 7 uur is er nog genoeg bedrijvigheid op deze lokale markt die op een kwartiertje wandelen vanaf het centrale plein te vinden is. Op deze veemarkt worden veel koeien en varkens verkocht, maar er zijn ook schapen, geiten en paarden. Ook als je niet zo’n fan bent van veemarkten is deze markt een bezoekje waard. Je bevindt je hier namelijk even tussen de echte lokale bevolking met hun mooie, traditionele kleding. Geniet hier nog maar even van, als je verder reist naar het zuiden van Ecuador zul je steeds minder mooie mensen zien met hun prachtige, kleurrijke kleding.

Afdingen op Plaza de Ponchos

Elke dag is er een grote markt op het centrale plein Plaza de Ponchos – dé plek om souvenirs te kopen! De spullen die op deze markt verkocht worden, worden door ons als snel gezien als souvenirs, maar ook de locals kopen hier handgemaakte kleding en sieraden. Afdingen is vaak wel een must.

Struin rond op de foodmarket

De groente- en fruitmarkt is verstopt in een rond gebouw dat van de buitenkant lijkt op een stadion. De foodmarket is te vinden aan de rand van het stadje en heet: Mercado Municipal 24 De Mayo – leuk om te bezoeken als je de dierenmarkt en Plaza de Ponchos al hebt bezocht. Je vindt op deze markt lekkere exotische vruchten, zoals drakenfruit, papaya’s en meloenen – leuk voor een kleurrijke foto en natuurlijk errug lekker. Ook is er een vleesafdeling waar men niet raar opkijkt van de gegrilde varkenskoppen of cavia’s.

Roofvogels in Parque Condor

Parque Condor is een vogel opvangreservaat en is opgericht door een Nederlandse man. Naast condors zijn hier ook veel andere roofvogels te zien die in Zuid-Amerika voorkomen. Twee keer per dag wordt een vliegshow gegeven en je kunt ook een rondleiding krijgen langs alle vogelkooien.

Hike bij het prachtige Laguna Cuichocha

Dit kratermeer ligt op een half uurtje rijden van Otavalo en was voor mij een onverwachte, maar super leuke verassing. Van onze Spaanstalige gids hadden we begrepen dat we naar een meer zouden gaan waar we konden wandelen, maar dat het zo mooi zou zijn, had ik niet verwacht! Laguna Cuichocha is dan ook een plek die je zeker moet bezoeken als je in Otavalo bent. Dit meer ligt in een ingestorte vulkaan en in het midden van het meer liggen twee eilandjes. Het meer is vier kilometer lang en drie kilometer breed. Je kunt in zo’n vijf uur een hike maken rondom het meer en door de bergen. Wij waren hier niet op voorbereidt en hebben een klein stukje langs het meer gewandeld met een fantastisch uitzicht. Het meer ligt op 3.000 meter hoogte, dus ik was al snel aan het hijgen 😉

Koop een echte leren tas in Cotacachi

Dit kleine dorpje is voor veel Amerikanen een fijne plek om te pensioneren, dus kijk niet gek op als je tijdens een heerlijk kopje koffie een leuk gesprek hebt met een gezellige Amerikaan. In Ecuador zijn veel dorpjes of streken die bekend staan om een specifieke ambacht of een product. Het dorpje Cotacachi is bekend vanwege het leer en in het kleine winkelstraatje zul je dan ook bijna alleen maar winkels zien die leren armbandjes, leren schoenen en leren tassen verkopen. Op de terugweg van het kratermeer naar Otavalo kun je een stop maken in dit leerdorpje. Tussen Cotacachi en Otavalo in bezochten wij nog een panfluiten fabriekje waar je voor een klein prijsje een leuke, handgemaakte panfluit kunt kopen – leuk als souvenir. Ook kwamen we een oude mevrouw tegen die een sjaal aan het weven was. Met veel plezier legde ze ons in het Spaans uit hoe ze te werk ging.

Bezoek Cascada de Peguche

Niet ver van Otavalo vind je de indrukwekkende Peguche waterval. Met veel kracht en lawaai komt het water naar beneden gestort. Voor de lokale bevolking is deze plek heilig en tijdens de zonnewende op 21 juli worden hier dan ook speciale rituelen uitgevoerd.

Ik heb twee heerlijke dagen gehad in Otavalo en de omgeving. Otavalo is een fijne stad en in de omgeving zijn genoeg leuke dingen te zien en te doen. Zorg dat je wat ruimte vrij maakt in je koffer voor alle leuke souvenirs die je hier kunt kopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *