Duitsland,  Europa

Berlijn | Dit moet je zien!

In de zomer van 2016 was ik drie volledige dagen in Berlijn. We hadden super mooi weer – het was echt heel warm, de zon scheen de hele dag en Berlijn bleek een toffe stad voor een citytrip. Hier lees je wat je echt niet mag missen als je in Berlijn bent.

#1 De Brandenburger Tor

Ja. Ik begin met een echte cliché, maar deze stadspoort mag echt niet op je lijstje ontbreken. De Brandenburger Tor is de enige stadspoort van Berlijn die bewaard is gebleven en is tegenwoordig hét symbool van de Duitse eenheid.

#2 Het Holocaustmonument

Dit is het monument voor alle omgekomen Joden in de Tweede Wereldoorlog. Het monument bestaat uit 2.711 grote betonnen blokken die de slachtoffers van de oorlog symboliseren. Wanneer je tussen de blokken door loopt, voel je je gedesoriënteerd en geïsoleerd en staat symbool voor de ervaringen en gevoelens van de Joden tijdens de oorlog.

#3 De Fernsehturm

Bijna overal in Berlijn zie je de zilveren bol van de televisietoren wel boven de stad uitsteken. Bij een bezoek aan deze toren heb je het mooiste uitzicht over Berlijn.

#4 Het Tempelhof

Sinds 2008 is dit vliegveld niet meer in gebruik, maar het is nu een heel tof stadspark geworden. In de tweede wereldoorlog heeft dit vliegveld een grote rol gespeeld, maar kun je er genieten van de zon, voetballen, vliegeren, skaten, picknicken en een ijsje eten. Het luchthavengebouw staat er nog en ook de landingsbaan is nog te zien.

#5 Alexanderplatz

Dit is een gezellig plein wat omgeven is door winkels en markten. In het midden staat een leuke fontein en om te winkelen raad ik je aan hier naar toe te gaan!

#6 De Berlijnse Muur

Natuuuurlijk ontbreekt deze niet op je lijstje van bezienswaardigheden in Berlijn, maar toch noem ik hem even. Het langste stuk van de Berlijnse Muur dat nog intact is, is de East Side Gallery. Hier staat 1.316 meter Berlijnse Muur en is het langste, openbare kunstwerk ter wereld. Zoek bijvoorbeeld om de bekende schildering van de kus.

#7 Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie was de derde controlepost die men moest passeren om naar Oost-Berlijn te reizen. Tegenwoordig staan hier strepen op de straat om aan te geven waar ooit de Berlijnse Muur stond en is er een replica van het hokje te vinden. Het is nu een erg toeristische plek, maar daarom vind ik niet dat je hem moet overslaan.

#8 De Reichstag

Dit gebouw heeft een bijzondere rol gespeeld in de Berlijnse geschiedenis. Sinds 1999 bevindt zich hier het parlement. Het gebouw is heel mooi met bekende glazen koepel.

#9 Bezoek musea

Berlijn heeft echt mega veel musea. Ik bezocht er twee: het Joods museum en Berliner Museum (The Story of Berlin). Het Joods musuem lijkt van bovenaf op een blikseumschicht en de zigzagvormen op de ramen, wanden en op het plafond verwijzen naar een afgebroken Jodenster. In het museum leer- en ervaar je over het leven van de Joden tijdens de tweede wereldoorlog. Zo zijn er veel grote, legen ruimtes in het museum die je een gevoel van desoriëntatie geven als je er door heen loopt – als bezoeker word je aan het denken gezet, want de Joodse mensen ten tijde van de tweede wereldoorlog wisten ook niet waar ze waren of wat ze te wachten stond. In het museum zijn veel objecten en foto’s te zien en wanneer je de Holocausttoren instapt, valt de zware deur met een harde klap achter je dicht. Je krijgt het gevoel dat je alleen bent, afgesloten van de wereld en je verlangt naar vrijheid. Het meest heftige in dit museum vond ik de Memory Void. Over de vloer van deze kamer liggen 10.000 gezichten, gemaakt van plaatstaal. deze gezichten staan symbool voor alle slachtoffers van de oorlog. Wanneer je over deze gezichten loopt, ervaar je hoe het is om mensen te vernederen…

The Story of Berlin is een museum dat de hele geschiedenis van Berlijn vertelt. Er zijn drieëntwintig kamers waar je het dagelijks leven van Berlijn in die tijd kunt ervaren. Naast foto’s en filmpjes zijn er veel situaties nagebouwd en wordt er veel gedaan met moderne technologie. Het is zeker geen saai en degelijk museum! Het museum is gelegen aan de Kurfüstendamm en onder deze straat is een bunker gelegen die je ook kunt bezoeken met je kaartje voor het museum. Dit is echt een aanrader, want de atoombunker heeft indruk gemaakt!

#10 de Joodse wijk

Tot slot raad ik je aan om een tour te doen in de Joodse wijk. Hier zie je veel dingen waaraan je kunt zien dat de oorlog zich hier heeft afgespeeld. Het meest indrukwekkende vond ik de vele open plekken die er in de straten te zien zijn. Op deze plekken stonden vroeger huizen van Joodse gezinnen, destijds zijn deze huizen gebombardeerd en helemaal verwoest. Deze plekken blijven honderd jaar leeg, wanneer zich er na deze honderd jaar nog geen nabestaanden hebben gemeld, wordt de grond van de gemeente. Daarnaast zie je veel Stolpersteine in deze wijk en zijn er veel gebouwen te vinden met kogelgaten.

Met de auto?

Ben je van plan om met de auto naar deze leuke stad te gaan? Denk er dan om dat je een milieusticker nodig hebt om in het centrum van de stad te mogen rijden. Deze groene sticker bewijst dat de auto aan de milieuvoorwaarden voldoet en dat je in het centrum van Berlijn mag rijden. Wil je meer informatie? Kijk dan even op duitsemilieusticker.nl – hier kun je de sticker ook aanschaffen, dan heb je hem de volgende dag al in huis!

Welke highlight van deze leuke stad ga jij als eerst bezoeken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *