Europa,  Griekenland

Athene | Mijn favoriete highlights van deze leuke stad

Heb je er ooit aan gedacht om een stedentrip naar Athene te boeken? Athene is de perfecte stad voor een stedentrip waarbij je het oude Griekenland kunt leren kennen. Bezoek de Akropolis, ga een dagje naar het strand, struin door de oudste wijk met de witte huizen en de blauwe deuren en koop iets leuks op de antiekmarkt. In dit artikel heb ik mijn favoriete dingen om te zien en te doen voor je op een rij gezet. Deze wil je tijdens je city trip zeker niet missen!

Bezoek de Akropolis

Laat ik maar meteen met het meest voor de hand liggende beginnen: de Akropolis! Akropolis betekent in het Grieks ‘het hoogste punt van de stad’ en is de heilige rots van Athene. Op de Akropolis vind je overblijfselen van een aantal tempels en gebouwen die gewijd zijn aan verschillende goden. Zelf ben ik niet zo dol op historische gebouwen of ruïnes, maar bij de Akropolis moest ik geweest zijn. Als je in Athene loopt, kun je namelijk niet om de Akropolis heen – overal waar je loopt in de stad heb je uitzicht op deze bijzondere rots.

In november t/m maart betaal je €10 voor een entreeticket van de Akropolis, in de zomermaanden betaal je het dubbele.

Plaka

Plaka is een authentieke wijk in het hart van Athene en ligt aan de voet van de Akropolis. Als je vanaf het Monastiráki plein richting de Akropolis loopt, loop je zo deze fijne wijk in. Plaka is een oude, authentieke wijk met gezellige restaurantjes, smalle straatjes en toeristische winkeltjes.

Het Monastiráki plein is trouwens het meest centrale plein van de stad. Je vind hier veel leuke restaurants, de toeristische, maar leuke Flea market en een metro station. Ook ligt het Monastiráki plein vlakbij de moderne winkelstraat Ermou en de verrassende wijk Psyrri.

Anafliotika

Dit is mijn favoriete wijk van Athene en hier moet (!) je naar toe! Anafliotika ligt in het verlengde van de leuke wijk Plaka, tussen Plaka en de Akropolis in. In deze wijk heb je echt het gevoel dat je op een Grieks eiland bent met witte huizen, blauwe deuren, groene planten en paarse bloemetjes. De straatjes zijn zo smal dat je ze soms niet eens ziet, maar je hoeft niet bang zijn om te verdwalen. Je komt namelijk elke keer weer op het punt uit waar je deze wijk bent binnen gekomen. Deze wijk telt maar 50 huizen, maar is een echte verrassing en een must see.

Lycabettus

Voor een mooi uitzicht (tijdens zonsondergang) over Athene moet je de Lycabettus heuvel beklimmen. Als je geen zin hebt om helemaal naar boven te lopen, kun je ook een taxi nemen die je tot bijna aan de top kan brengen. Geniet van het mooie uitzicht, neem een drankje bij het restaurant op de top van de heuvel en wandel terug via een pad dat langs cactussen en andere mooie planten gaat.

Psyrri

Een andere wijk van Athene is Psyrri. Waar je in Plaka en Anafliotika knusse straatjes vindt met gekleurde huizen, leuke winkels en restaurants, is het in Psyrri net alsof je even in het Midden-Oosten bent. De leuke straat Evripidou zit namelijk vol traditionele kruiden- en delicatessenwinkels. Zorg wel dat je hier niet op zondag bent of tijdens de siësta, want dan zijn deze winkeltjes dicht en is de straat ineens niet zo gezellig meer. De evripidou ligt voor de centrale markt als je vanaf het Monastiráki plein komt. Op deze markt verkoopt men groente en fruit en er is een speciaal vlees en vis gedeelte. Vlakbij deze markt is een antiekmarkt waar je je ogen uit kunt kijken. Psyrri is steeds meer een hippe wijk aan het worden met bars en restaurants en als je van streetart houdt, kun je hier je hart ophalen.

Naar de zee

Misschien wist je het niet, maar Athene ligt aan zee. Je kunt daarom prima een dagje naar het strand bij mooi weer. Je kunt vanaf Monastiráki met de metro naar Faliro en hier tram 5 richting Glyfada nemen. Deze tram gaat helemaal langs de kust. Stap bijvoorbeeld uit in Edem en geniet van het strand! Vanaf Syntagma kun je ook gelijk de tram nemen naar de kust.

Als je dan toch bij Syntagma square bent, neem dan even een kijkje bij het parlementsgebouw waar de Evzone-wachters elk uur de ceremonie van de wisseling van de wacht uitvoeren.

Nog meer historie

Athene is een stad vol historie, oude gebouwen en ruïnes. Zo kun je een bezoek brengen aan het Pan-Atheense stadion waar in 1896 de eerste moderne Olympische Spelen werden georganiseerd of bekijk de tempel van Zeus en de poort van Hadrianus vlakbij de leuke wijk Plaka. Sinds 2009 heeft Athene het Akropolis museum waar oude archeologische vondsten te vinden zijn.

Tip

Ik kocht een 3-day Tourist ticket voor de meto, waarmee ik 72 uur met alle bussen, metro’s, trams en stadstreinen in de stad kon reizen. Een retour van en naar Athene airport is ook inbegrepen in dit ticket. Ik kocht dit ticket voor €22 bij het loket op het vliegveld. Een enkele reis van het vliegveld naar het centrum van Athene kost al €10, dus een 3-day ticket heb je er zo uit! Je neemt zo gemakkelijker de metro of de tram als je zere benen hebt van al dat lopen in de stad 😉

Veel plezier in Athene en vergeet niet te genieten van een frappé, souvlaki en Griekse gyros met tzatziki!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *